آخرین مقالات
جدول نمونه گیری مورگان و کریشی
حدودا 50 سال پیش بود که دو تا همکار بنامهای دَرِل مورگان و رابرت کریشی تصمیم گرفتند که یک روش سریع برای تعیین حجم نمونه در مطالعات تجربی ارائه کنند. اونها تصمیم گرفتند که جدولی را آماده کنند که محققین بتوانند با استفاده از آن سریعا حجم نمونه مورد نیاز برای مطالعه خود را تعیین نمایند. بنابراین آنها مقاله ای با عنوان “تعیین حجم نمونه برای کارهای تحقیقاتی” را ارائه دادند و در آن مقاله، جدول تعیین حجم نمونه ای برای مقادیر مختلف جامعه را ارائه داند. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با محتوای مقاله آنها و نیز جدول نمونه گیری مورگان و کریشی آشنا شوید.
فرمول کوکران و انواع آن در مطالعات پژوهشی
در مطالعات مختلف پس از جمع آوری دادهها و اطلاعات، اصلیترین هدف بدست آوردن استنباطهایی درباره جامعه است که به وسیله تحلیل آماری این دادهها انجام میگیرد. یکی از مهمترین سوالاتی است که در پروسه انجام یک مطالعه توسط محققین پرسیده میشود این است که چند نمونه برای تعمیم نتایج مطالعه به جامعه نیاز داریم. یکی از روشهای تعیین حجم نمونه در مطالعات کمی، فرمول کوکران میباشد. اگر حجم نمونه به درستی انتخاب نشود نتایجی که از نمونه به دست می آید قابل تعمیم به جامعه هدف نمیباشد.
روایی و پایایی در مطالعات پژوهشی
یکی از مولفه های اصلی طراحی یک مطالعه دو مفهوم روایی و پایایی میباشد. روایی و پایایی در مطالعات پژوهشی نشان دهنده تناسب و ثبات ابزار اندازهگیری، آزمون و یا پرسشنامه مورد استفاده است.
انواع نمونه گیری هدفمند در تحقیقات کیفی
روشهای نمونه گیری در تحقیقات بسیار متنوع میباشند. اگر میخواهید نتایج مطالعه خود را به جامعه هدف تعمیم دهید میتوانید از انواع روشهای نمونه گیری تصادفی(احتمالی) استفاده نمایید. اما اگر هدفتان از انجام تحقیق دریافت سریع اطلاعاتی خاص و یا یک درک از جامعه هدف میباشد میتوانید از روشهای نمونه گیری غیرتصادفی(غیر احتمالی) استفاده نمایید. نمونه گیری غیرتصادفی انواع مختلفی دارد که یکی از مهم ترین آنها نمونه گیری هدفمند میباشد. هدف از این نمونه گیری جمع آوری نمونه با استفاده از قضاوت خود محقق است که انواع مختلفی دارد. نمونه گیری هدفمند در تحقیقات کیفی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع تورش انتخاب در مطالعات
تورش چیست و تورش یعنی چه؟ دقت و صحت مطالعات تحقیقاتی برای انتشار مقالات علمی از نتایج بدست آمده، از اهمیت زیادی برخوردار است. در طی انجام یک تحقیق با خطاهای مختلفی امکان دارد که روبرو شویم. این خطاها عبارتند از خطای تصادفی و تورش (سیستماتیک). خطای تصادفی را میتوان با افزایش حجم نمونه کاهش داد. اما تورش تنها با طراحی روش نمونه گیری صحیح و طراحی مطالعه درست میتوان کاهش داد. انواع تورش در مطالعات به سه دسته تورش انتخاب، تورش اطلاعات و مخدوش کنندگی. در این مقاله سعی داریم شما را با انواع تورش انتخاب در مطالعات آشنا سازیم.
انواع تورش در مطالعات
تورش یا اریبی در واقع یک خطا و اشتباه سیستماتیک است که نتایج مطالعه را دچار انحراف مینماید. تورش باعث عدم دقت و تعمیم نتایج مطالعه میشود. انواع تورش در مطالعات عبارتست از تورش انتخاب، تورش اطلاعات و تورش مخدوش کنندگی (متغیر مخدوش کننده).
انواع خطاهای پژوهشی در مطالعات
انواع خطاهای پژوهشی در مطالعات وجود دارد که این خطاها باعث عدم دقت و صحت نتایج مطالعه میگردد. انواع خطا در آمار به دو دسته انواع خطای سیستماتیک و غیر سیستماتیک (خطای تصادفی) دسته بندی میگردند. انواع خطاها در مطالعه باعث عدم تعمیم پذیری نتایج مطالعه به جامعه هدف میشوند.
انواع روشهای نمونهگیری
انجام هر تحقیق علمی نیازمند جمع آوری اطلاعات مربوط به آن تحقیق میباشد. جمع آوری اطلاعات به دو صورت سرشماری (انتخاب کل جامعه) و یا نمونه گیری(انتخاب بخشی از جامعه) میباشد. در شرایطی که نتوان تمامی افراد و یا نمونه ها را از جامعه جمع آوری نمود نیاز به نمونه گیری و اطلاع از انواع روشهای نمونه گیری میباشد. انواع نمونه گیری در روش تحقیق عبارتند از نمونه گیری تصادفی (روش نمونه گیری تصادفی ساده، روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک و …) ، نمونه گیری غیر تصادفی (روش نمونه گیری در دسترس ، روش نمونه گیری متوالی و …) و نمونه گیری چند مرحله ای.
انواع مطالعات در علوم پزشکی
دسته بندی های مختلفی از انواع مطالعات در علوم پزشکی وجود دارد. انواع مطالعه در روش تحقیق علوم پزشکی به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم میگردد. مطالعات اولیه به مطالعاتی گفته میشود که پس از گرد آوری اطلاعات به تجزیه و تحلیل آنها میپردازیم. اما در مطالعات ثانویه از مقالات چاپ شده و نتایج به دست آمده از مطالعات اولیه استفاده میگردد. انواع مطالعات اپیدمیولوزیک یکی از انواع مطالعات پژوهشی اولیه میباشد. مطالعات مداخله ای در علوم پزشکی نیز جزو مطالعات اولیه به حساب میآید.