تنظیم ستون و تراز در SPSS

تنظیم ستون و تراز در SPSS

تنظیم ستون و تراز یکی از ویژگی‌های اولیه‌ای است که برای کار با متغیرها در SPSS باید آموخت. برای نمایش بهتر داده‌ها در زبانه Data View می‌توانیم عرض و تراز داده‌های ستونها را تغییر دهیم. برای این کار در زبانهVariable View از ستون‌های Column و Alignment می‌توانیم استفاده کنیم.

ادامه مطلب »
آزمون آنالیز واریانس یکطرفه (one way ANOVA) در SPSS

آزمون آنالیز واریانس یکطرفه (one way ANOVA) در SPSS

آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه یکی از آزمون‌های رایج در SPSS می‌باشد که برای مقایسه میانگین تفاوت یک متغیر بر اساس یک فاکتور مستقل که دارای سه گروه یا بیشتر است، استفاده می‌شود. برای اجرای آزمون آنالیز واریانس از منوی Analyze زیر منوی Compare Means را انتخاب و از زیر منوهای نمایش داده شده، زیر منوی One-Way ANOVA را انتخاب می‌نماییم.

ادامه مطلب »
پیش فرضهای آزمون آنالیز واریانس (ANOVA assumptions)

پیش فرضهای آزمون آنالیز واریانس (ANOVA assumptions)

آزمون آنالیز واریانس (ANOVA) همانند بسیاری دیگر از آزمون‌های آماری برای اجرا نیاز به برقرار بودن یک سری پیش فرض‌ها دارد. این پیش‌فرض‌ها عبارتند از کمی بودن متغیر پاسخ، سه یا بیشتر از سه سطح داشتن متغیر مستقل، مستقل بودن افراد یا موارد جمع‌آوری شده نمونه، عدم وجود داده پرت، نرمال بودن توزیع متغیر پاسخ به تفکیک گروه‌ها و همگون بودن واریانس توزیع داده‌ها هستند.

ادامه مطلب »
آنالیز واریانس (ANOVA) چیست

آنالیز واریانس (ANOVA) چیست

آزمون آنالیز واریانس (Analysis of Variance) که به اختصار آن را با ANOVA می‌شناسیم یکی از انواع آزمون‌های آماری است که برای مقایسه تفاوت یک متغیر بین گروه‌ها(که در این نوع از آنالیز واریانس باید داده‌های جمع‌آوری شده از چندگروه در یک زمان باشد که در این‌صورت اطلاعات افراد از یکدیگر مستقل است) (ANOVA) و یا زمان‌های مختلف(در این نوع باید داده های جمع‌آوری شده از یک گروه در طی زمان‌های مختلف باشد.در این حالت از یک فرد یا مورد چندین بار تکرار اندازه‌گیری وجود دارد) (Repeated Measure analysis) استفاده می‌شود.

ادامه مطلب »
آزمون تی زوجی (Paired-samples T Test) در SPSS

آزمون تی زوجی (Paired-samples T Test) در SPSS

مطالعات پیش آزمون و پس آزمون از نوع مطالعاتی هستند که در آنها می‌توانیم از آزمون تی-زوجی استفاده کنیم. در مطالعات پژوهشی گاهی اوقات برای بررسی تاثیر یک مداخله، روش آزمایشی، روش آموزشی و …. بر گروهی از افراد یا موارد نمونه، نیاز است که مقادیر متغیر مد نظر قبل از انجام مداخله، روش آزمایشی یا آموزشی اندازه‌گیری و پس آن نیز اندازه‌گیری شود تا مقدار تفاوت و تاثیر بدست آید. هدف از انجام آزمون تی زوجی (Paired Samples T Test) بررسی مقایسه مقدار قبل و بعد یک متغیر در یک گروه می‌باشد.

ادامه مطلب »
آزمون تی مستقل (Independent-samples T Test) در SPSS

آزمون تی مستقل (Independent-samples T Test) در SPSS

برای مقایسه یک متغیر کمی در بین دو گروه مورد بررسی در مطالعات مختلف می‌توانیم از آزمون تی-مستقل استفاده نماییم. آزمون تی مستقل (Independent-Samples T Test) همانطور که از اسمش مشخص است برای مقایسه دو گروه مستقل استفاده می‌شود.

ادامه مطلب »
آزمون تی تک نمونه‌ای (one-sample T Test) در SPSS

آزمون تی تک نمونه‌ای (one-sample T Test) در SPSS

در مطالعات پژوهشی معمولا نیاز است که بررسی کنیم که آیا مقادیر شاخص مدنظر در گروه مورد بررسی با مقداری مشخص، مقداری از پیش تعیین شده یا مقداری استاندارد برابر است یا اینکه متفاوت است. آزمون تی تست تک نمونه‌ای (one-sample t-test) آزمونی است که برای مقایسه میانگین یک گروه با یک مقدار ثابت(مقدار مشخص، از پیش تعیین شده یا مقدار استاندارد) استفاده می‌شود.

ادامه مطلب »
انواع آزمون تی (t-test) در SPSS

انواع آزمون تی (t-test) در SPSS

به صورت کلی آزمون تی (t-test) با هدف مقایسه طراحی شده است. انواع آزمون‌های تی شامل آزمون تی تک‌نمونه‌ای (One-sample t-test)، آزمون تی مستقل (Independent Sample t-test) و آزمون تی زوجی (Paired t-test) می‌باشند. هر کدام از این آزمون‌ها در شرایط مختلفی استفاده می‌شوند. در آزمون تی تک-نمونه‌ای یک گروه و یک‌بار اندازه‌گیری، آزمون تی مستقل دو گروه و یک‌بار اندازه گیری و آزمون تی زوجی یک گروه و دوبار‌اندازه گیری داریم.

ادامه مطلب »
تفاوت واریانس (Variance)، انحراف معیار (sd) و میانگین خطای استاندارد (sem)

تفاوت واریانس (Variance)، انحراف معیار (sd) و میانگین خطای استاندارد (sem)

شاخص‌های رایج پراکندگی برای توصیف داده‌های کمی و بازه‌ای عبارتند از واریانس (Variance)، انحراف معیار (Standard Deviation) و میانگین خطای استاندارد (Standard Error Mean). انحراف معیار شاخصی برگرفته از واریانس است. اما تفاوت‌های بنیادی با آن دارد. واریانس و انحراف معیار از شاخص‌های پراکندگی نمونه می‌باشند. شاخص میانگین خطای استاندارد در واقع شاخصی برگرفته از پراکندگی جامعه می‌باشد. این سه شاخص پراکندگی در موارد دیگری نیز با یکدیگر متفاوت هستند.

ادامه مطلب »
محاسبات متغیر (Compute Variable) در SPSS

 محاسبات متغیر (Compute Variable) در SPSS

محاسبات متغیر (Compute Variable) در نرم‌افزار SPSS برای ایجاد متغیر جدید بر اساس فرمول‌ها و گزاره‌های منطقی با استفاده از زیر منوی Compute در منوی Transform قابل انجام است. گروه‌های تابعی مختلفی در این بخش برای محاسبات در نظر گرفته شده است. همچنین امکان ایجاد توابع شرطی بر اساس برقرار بودن و یا نبودن شرایط خاص در این منو وجود دارد.

ادامه مطلب »

وزن‌دهی موارد (Weight Cases) در SPSS

گاهی اوقات نیاز داریم که نتایج خروجی ما بر اساس یک متغیر وزن‌دهی تعریف شود. منظور از وزن‌دهی اختصاص وزن بیشتر یا اهمیت بیشتر به بخش خاصی از داده‌هاست که برای ما از اهمیت بیشتری برخوردارند. در نرم افزار SPSS ما میتوانیم با استفاده از زیر منوی Weight Cases متغیری که می‌خواهیم بر اساس آن وزن‌دهی را انجام دهیم تعیین نماییم. وزن‌دهی باعث می‌شود که ما بتوانیم برآورد بهتری از میانگین نمونه در حالتی که داده پرت وجود دارد، داشته باشیم

ادامه مطلب »

تفکیک و خردکردن (Split) فایل داده‌ها در SPSS

برای انجام تحلیل به صورت مجزا و تفکیک‌شده در SPSS می‌توانیم از دو زیر منو در قسمت Data شامل تحلیل داده‌ها به تفکیک یک یا چند فایل (SPLIT File) و تقسیم یک فایل داده به چند فایل مجزا بر اساس یک یا چند متغیر (SPLIT into Files) استفاده نماییم. در واقع اگر نیاز داشته باشیم که چندین فایل داده مجزا بر اساس یک یا چندفاکتور داشته باشیم میتوانیم از SPLIT into Files استفاده کنیم. اما اگر فقط می‌خواهیم تحلیلی را که در حال انجام آن هستیم تنها در پنجره خروجی SPSS در حال اجرا مجزا باشد از SPLIT File استفاده می‌نماییم.

ادامه مطلب »
فیلتر و انتخاب موارد (Select Cases) در SPSS

فیلتر و انتخاب موارد (Select Cases) در SPSS

فیلتر و انتخاب موارد در نرم‌افزار SPSS باعث بر اساس یک یا چندمتغیر قابل انجام است. علاوه بر این می‌توان بر اساس گزاره‌های شرطی در SPSS موارد مدنظر را انتخاب نمود. فیلتر داده‌ها در نرم افزار SPSS به اشکال مختلفی امکان‌پذیر است. یکی از رایج‌ترین روش‌های فیلتر داده‌ها استفاده از زیر منوی Select Cases در منوی Data می‌باشد.

ادامه مطلب »
مرتب سازی داده‌ها یا متغیرها (Sort) در SPSS

مرتب سازی داده‌ها یا متغیرها (Sort) در SPSS

برای مرتب سازی داده‌ها می‌توانیم از منوی Data در SPSS از دو زیرمنوی Sort Cases و Sort Variables استفاده نماییم. در زیر منوی Sort Variable مرتب سازی داده ها در زبانه Variable view برای متغیرها بر اساس ستونهای مختلف (Name, Type, Width, Decimals, Label, Values, Missing, Columns, Align, Measure, Role) انجام می‌شود در حالی‌که در زیرمنوی Sort Cases می‌توان داده ها در زبانه Data View بر اساس صعودی یا نزولی مرتب نماییم.

ادامه مطلب »
میانگین پیراسته در SPSS

میانگین پیراسته در SPSS

شاخص‌های مرکزی متعددی برای توصیف داده‌های کمی وجود دارد. میانگین هندسی یا به طور خلاصه میانگین معروف‌ترین شاخص مرکزی می‌باشد. اما گاهی در داده‌هایی که داده پرت وجود دارد میانگین توانایی ارائه مرکزیت داده‌ها را به صورت درست ندارد. در چنین مواقعی ما می‌توانیم از میانگین پیراسته استفاده نماییم. در مواقعی که داده پرت زیادی داشته باشیم میانگین پیراسته با حذف 5 درصد مقادیر بالا داده و 5 درصد مقادیر پایین داده که اکثرا شامل داده‌‎های نامربوط می‌باشد برآورد بهتری از شاخص مرکزی را به ما ارائه می‌دهد.

ادامه مطلب »
آمار توصیفی با استفاده از منوی اکسپلور در SPSS

آمار توصیفی با استفاده از منوی اکسپلور در SPSS

بخش‌های مختلفی برای بررسی مقادیر توصیفی داده‌های کمی در نرم‌افزار SPSS وجود دارد. یکی از زیرمنوهای پرکاربرد بخش توصیفی Explore می‌باشد که با استفاده از این منو می‌توان بررسی و اکتشاف دقیق و عمیق‌تری بر روی یک متغیر کمی داشت. این منو شامل تعداد زیادی از آمار توصیفی به همراه بازه اطمینان، آزمون نرمال بودن توزیع داده و انواع نمودارهای توصیفی است. زیر منوی Explore یکی از زیرمنوی‌های Descriptive Statistics در منوی Analyze است. این زیرمنو توصیف مقادیر کمی را به صورت کلی و یا بر اساس یک متغیر کیفی به صورت تفکیک شده می‌تواند به ما ارائه نماید.

ادامه مطلب »
آمار توصیفی برای داده های کمی در SPSS

 آمار توصیفی برای داده های کمی در SPSS

اولین گام برای توصیف داده‌ها در یک تحلیل استفاده از آمار توصیفی و بیان ویژگی‌ها و مشخصات داده‌های نمونه با استفاده از جداول و نمودارها و بررسی تخطی از پیش‌فرض‌های آزمون‌های مختلف آماری است. برای توصیف مقادیر کمی می‌توان از زیرمنوی Descriptives در منوی Descriptive Statistics استفاده نمود. این زیر منو مقادیر توصیفی مختلفی از جمله میانگین، مجموع، شاخص‌های پراکندگی، چولگی و کشیدگی را برای متغیرهای کمی ارائه می‌دهد.

ادامه مطلب »
آمار توصیفی در SPSS | آمار آکادمی

آمار توصیفی در SPSS

در تحلیل آماری معمولا با دو رویکرد برای کار با داده‌ها روبرو هستیم. این دو رویکرد عبارتند از آمار توصیفی و آمار استنباطی. آمار توصیفی بیان خلاصه‌ای از داده‌های موجود با استفاده از جداول توصیفی و نمودارهای مختلف می‌باشد.در آمار توصیفی با خلاصه‌سازی داده‌ها به نمایش و تفسیر داده‌های موجود با استفاده از شاخص‌های گرایش مرکزی، پراکندگی و نمودارهای توصیفی می‌پردازیم. برای آمار توصیفی در SPSS می‌توانیم از منوی Analyze زیر منوی Descriptive Statistics استفاده نماییم.

ادامه مطلب »
تغییر کدبندی داده ها در SPSS

تغییر کدبندی داده ها در SPSS

در برخی از متغیرها در SPSS نیاز هست که داده‌های کمی را به صورت کیفی تعریف نماییم و یا کدبندی داده‌های موجود را تغییر دهیم. دو روش در منوی Transform وجود دارد که عبارتند از تغییرکدبندی بر روی همان متغیر (Recode into Same Variable) و ایجاد متغیر جدید بر حسب کدبندی (Recode into different variable).

ادامه مطلب »
برای باز کردن یک فایل داده CSV در SPSS چندین روش وجود دارد. این نوع از فایل‌ها معمولا در پلت‌فرم‌های آنلاین که برای طراحی پرسشنامه هستند، وجود دارند. با انتخاب یک فایل CSV در SPSS پنجره جدیدی باز می‌شود که شامل 6 گام شناسایی فایل است.

فراخوانی و باز کردن فایلهای CSV در SPSS

برای باز کردن یک فایل داده CSV در SPSS چندین روش وجود دارد. این نوع از فایل‌ها معمولا خروجی پلت‌فرم‌های آنلاینی هستند که برای طراحی پرسشنامه هستند، وجود دارند. با انتخاب یک فایل CSV در SPSS پنجره جدیدی باز می‌شود که شامل 6 گام شناسایی فایل است.

ادامه مطلب »
باز کردن یک فایل داده در SPSS

باز کردن یک فایل داده در SPSS

SPSS قابلیت باز کردن انواع فایلها مرتبط با نرم افزار SPSS، نرم افزار Excel، فایلهای رشته ای و متنی،نرم افزار SAS، نرم افزار STATA، فایلهای پایگاه داده را دارد. بازکردن این فایل‌های از چندین مسیر امکان‌پذیر می‌باشد.

ادامه مطلب »
تعیین مقیاس متغیرها در SPSS

تعیین مقیاس متغیرها در SPSS

در SPSS به صورت کلی سه نوع مقیاس در نظر گرفته شده است. برای متغیرهای کمی(گسسته یا پیوسته) میتوانیم مقیاس Scale، متغیرهای کیفی ترتیبی مقیاس Ordinal و متغیرهای کیفی اسمی Nominal را انتخاب نماییم.

ادامه مطلب »
کدبندی متغیرهای کیفی در SPSS

کدبندی متغیرهای کیفی در SPSS

کدبندی متغیرهای کیفی در SPSS برای نمایش بهتر و دقت و سرعت در واردسازی داده‌ها می‌باشد. به عنوان مثال اگر متغیر ما سطح تحصیلات باشد بجای واردسازی اسامی سطوح تحصیلات، می‌توانیم سطوح تحصیلات را کدبندی کنیم. میتوانیم در ستون Values اسمی که برای هر کد در نظر گرفتیم را وارد نماییم. در SPSS می‌توانیم در ستون Values در زبانه Variable View برای هر کد یا Value یک برچسب یا Label مشخص نماییم.

ادامه مطلب »
وارد کردن اعداد مثبت در SPSS

وارد کردن اعداد مثبت در SPSS

اعداد محدود شده مثبت شامل اعدادی هستند که با تعیین آنها می‌توانیم دامنه مشخصی از اعداد مثبت شامل صفر را در نظر بگیریم. در SPSS می‌توانیم در ستون type در زبانه Variable View با انتخاب گزینه Restricted Numbers داده‌های عددی محدود شده مثبت شامل صفر را مشخص نماییم

ادامه مطلب »

نام‌گذاری متغیر در SPSS

برای نام‌گذاری متغیرها در SPSS از ستون Name در زبانه Variable View استفاده می‌نماییم. نام‌گذاری متغیرها در SPSS شامل قوانینی است که باید آنها را رعایت نماییم.

ادامه مطلب »
متغیر اسمی و رشته ای در SPSS

ایجاد متغیر اسمی و رشته‌ای در SPSS

متغیرهای اسمی یا رشته‌ای از نوع متغیرهایی هستند که شامل اسامی مختلف می‌باشند. نام و نام خانوادگی افراد و شهر محل تولد آنها از این طیف متغیرها هستند. برای ایجاد این نوع متغیرها در SPSS می‌توانیم در ستون type در زبانه Variable View با انتخاب گزینه String داده‌های اسمی و رشته‌ای را مشخص نماییم.

ادامه مطلب »
درج مشخصات فردی
کارشناسان ما در سریع ترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت
Puzzle 10
Puzzle 30
Puzzle 20
Puzzle Day

ARE YOU IN?

40,000 subscribers already enjoy our premium stuff.

Subscribe now

RELAX. ENJOY.

keep calm
& write us

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​